Wat is Bitcoin?
Als je niet bekend bent met Bitcoin is het wel fijn dat je meer te weten kan komen over Bitcion.
Bitcoin is een digitale munteenheid die mensen in staat stelt om geld te sturen en ontvangen via het internet
Egenlijk is Bitcoin een munteenheidzoals de euro of dollar,allen via het internet,Het grootste digitale munteenheid die er bestaat
Het idee, afkomstig van Satoshi Nakamoto, stamt uit 2008 en is sinds 2009 in werking.
Satoshi Nakamoto is de naam die wordt gebruikt door de onbekende persoon (of door meerdere mensen) die de digitale munteenheid Bitcoin heeft ontworpen. Tot op de dag van vandaag blijft de ontwerper anoniem.
Een white paper uit 2008, geschreven door de pseudoniem Satoshi Nakamoto, introduceerde het concept van Bitcoin.
Het ontwerpprincipe achter Bitcoin is:
Een peer-to-peer systeem van elektronisch geld waarmee online betalingen rechtstreeks van de ene partij naar de andere partij kunnen worden verzonden, zonder toestemming van een derde partij (overheid of banken).
Voor het ontstaan van Bitcoin was er geen elektronisch geld. We hebben weliswaar digitaal geld opgeslagen in de database van een financiële instelling, zoals een bank of Paypal.
Maar hierbij moeten bepaalde regels worden nageleefd om een account te openen en te gebruiken en wiens toestemming nodig is om je eigen geld te verplaatsen.
Bitcoin is een nieuwe vorm van digitale valuta dat kan worden gebruikt zonder de noodzaak van een centrale bank.
Lees verder om erachter te komen hoe Bitcoin precies werkt.
Hoe werkt Bitcoin?
Bitcoin is een implementatie van cryptocurrency.
Het is dus gebaseerd op cryptografie, wat betekent dat transacties worden versleuteld in een code die langer wordt of telkens verandert.
Bitcoin gebruikt peer-to-peer verbindingen en is dus gedecentraliseerd, wat betekent dat er geen centrale server is waar alle informatie doorheen stroomt.
Bitcoin-gebruikers maken in plaats van zo’n server gebruik van de blockchain. De blockchain is een wereldwijde database waarin transacties worden opgeslagen, maar ook alle nieuwe Bitcoins worden bijgehouden.
Zo is de blockchain dus in staat in de gaten te houden hoeveel Bitcoins iemand heeft op elk gegeven moment.
Transacties met bitcoins vereisen een of meerdere inputs, die ondertekend moeten worden. Bitcoins kunnen ook meerdere outputs hebben, wat gelijk staat aan meerdere betalingen.
Mocht de uiteindelijke hoeveelheid bitcoins die worden overgemaakt groter zijn dan de bedoelde hoeveelheid, dan wordt het overschot teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaar.
Bitcoin maakt ook gebruik van virtuele portemonnees. In zo’n portemonnee wordt de informatie opgeslagen die nodig is om bitcoins over te dragen. In feite zijn het dus opslagplekken voor bitcoins, vandaar de naam ‘’wallet’’, oftewel portemonnee.
Bitcoin mining: rendabel?
Sommige mensen willen hun geld graag investeren in Bitcoin. Anderen doen aan minen om hun Bitcoins te verkrijgen en geld te verdienen.
Bitcoins worden niet zoals bankbiljetten gedrukt door aangestelde drukkers.
Het creëren van Bitcoins werkt iets anders.
Nieuwe Bitcoins komen ‘op de markt’ door complexe wiskundige berekeningen op te lossen, via extreem krachtige computers, en de daaruit volgende data – de blocks – toe te voegen aan de blockchain.
Aangezien dit niet door een centrale hub komt maar de transacties wel geverifieerd moeten worden, geeft dit de mogelijkheid aan individuen om aan dit proces mee te doen. Zeker als ze ervoor betaald worden.
Mensen die dit doen worden ook wel ‘miners’ genoemd. Elke keer dat een zogenaamde ‘miner’ een block toevoegt aan de blockchain, krijgt deze hier een vergoeding voor.
Uiteindelijk kunnen er maximaal 21 miljoen Bitcoins worden gemaakt – in tegenstelling tot traditionele valuta als de dollar en euro, die eindeloos kunnen worden bijgedrukt.
Dit is een methode waarbij je wel goed moet oppassen met wat je doet, aangezien het opzetten van dit systeem je nog weleens wat geld kan kosten. Dat komt namelijk omdat het netwerk groter en ingewikkelder is geworden.
Dat betekent dat dus de algoritmes ook moeilijker zijn geworden, wat op zijn beurt weer betekent dat je vaak gespecialiseerde, dure hardware in huis zult moeten halen.
Zo kun je de strijd aangaan met bijvoorbeeld het stroomverbruik wat een normale pc nodig heeft om efficient te minen. Je kan ook een team vormen met andere mensen om zo een mining pool te vormen en zo de krachten van de computers te bundelen.
Mining is zeer competitief en de volatiliteit (beweeglijkheid van de koers) maakt het lastig om geld te verdienen met minen. Dit is alleen winstgevend als het op grote schaal wordt gedaan. Met twee oude computers ga je het niet redden.
Goede mining apparatuur kost nu eenmaal geld en vergeet ook de elektriciteit niet. De jaarafrekening zal toch betaald moeten worden, of de koers van Bitcoin hoog staat of niet.
Het totale energieverbruik van Bitcoin minen heeft in 2017 al meer stroom gekost dan 159 landen in een jaar samen.
De voordelen van Bitcoin
Bitcoin- en crypto-valuta’s hebben over het algemeen veel voordelen ten opzichte van traditionele betaalmethoden.
Voor het grootste deel is het sleutelwoord hier privacy. Bitcoins zijn versleutelde codes, en er hoeft geen real-world identiteit aan vastgebonden te worden.
Acties van gebruikers worden niet vastgelegd, alleen die van adressen. Die adressen bestaan uit een publieke sleutel en een privésleutel.
De publieke sleutel is een soort ID-nummer. Die is gewoon bekend.
Maar de privésleutel is meer dan een wachtwoord: alleen de eigenaar weet deze.
In tegenstelling tot traditionele betaalmiddelen, zoals contant geld en creditcards, zijn cryptovaluta digitaal en gecodeerd; je kunt niet worden opgelicht in een transactie zoals bij verouderde betaalsystemen, en het is veel moeilijker om cryptocurrency te stelen in vergelijking met een portemonnee vol geld.
Allebei de sleutels zijn nodig om een transactie te voltooien. Het is dus vrijwel onmogelijk als derde partij tussen een transactie te komen. Zo zijn bitcoins dus ook vrijwel niet te stelen.
Maar het meest belangrijke is misschien nog wel dat jij de eigenaar bent van je eigen Bitcoins!
Er bestaat geen ander digitaal geldsysteem waarbij je account niet in bezit is van iemand anders. Als bijvoorbeeld de bank of Paypal – om wat voor reden dan ook – besluit om je rekening te blokkeren, dan kun je in theorie fluiten naar je geld.
Met cryptovaluta bezit jij de privésleutel en de bijbehorende openbare sleutel waar je crypto-adres op staat. Niemand kan dat van je afnemen, tenzij je de privésleutel zelf verliest of je cryptogeld laat beheren door een online wallet die het voor jou verliest.
Hoe je Bitcoin kunt gebruiken om geld te verdienen
Goed, nu je (weer) up-to-speed bent met wat Bitcoin is en wat de voordelen zijn, kan er gefocust worden op het handelen in Bitcoins en geld verdienen.
Tip #1: Bitcoin Faucet (Bitcoin kraan)
Een bitcoinkraan is een beloningssysteem waarin je door middel van het voltooien van een captcha of simpele opdracht een klein aantal bitcoins kan verdienen.
Bitcoinkranen komen of in de vorm van een website, of in de vorm van een app. Een kraan opzetten kan je een redelijk inkomen geven afhankelijk van hoe vaak het gebruikt wordt.
Nu klinkt het misschien tegenstrijdig – je verdient geld door bitcoins weg te geven – maar het verdienen ligt hem niet in het kopen en verkopen van bitcoins. Het ligt hem in de opbrengst van advertenties en reclames die je op je website of app plaatst.
Hoe meer reclame je kraan krijgt, hoe groter de opbrengst. Via Google Adsense kun je al 3 ruimtes voor advertenties op je site zetten, en daarbuiten kun je er nog meer plaatsen mocht je dat willen.
Verder kun je ook wat geld verdienen door middel van zogeheten referral links. Bijvoorbeeld: Niet iedereen heeft een bitcoinportemonnee.
Vervolgens kun je onder de box waarin ze hun bitcoinadres moeten invoeren een link zetten waarin je mensen verwijst naar sites waar ze bitcoins kunnen aanschaffen en dus hun portemonnee kunnen opbouwen.
Van die sites vraag je dan een kleine vergoeding voor elk persoon die doorgestuurd is.
Dan is er als laatst nog iets wat een faucet rotator is, een soort rad van kranen. Dit houdt simpelweg in dat bitcoinkranen hun klanten ook naar andere kranen verwijzen, om daar dan vervolgens een kleine vergoeding te krijgen van de andere kraan per persoon die doorverwezen is.
Tip #2: Neem een veilige wallet
Om Bitcoin op te slaan worden specifieke digitale portemonnees (wallets) gebruikt.
Hier kun je ze veilig bewaren tot je klaar bent om ze uit te geven of in te wisselen voor alternatieve coins (altcoins).
Wallets variëren in platforms waarop ze kunnen worden gebruikt en verschillen ook in mate van beveiliging. Dus het is belangrijk om een wallet te kiezen die betrouwbaar, goedkoop én veilig is.
Voor beginners raad ik aan om te beginnen met een eenvoudige portemonnee die transfers gemakkelijk maakt. Deze wallets kunnen gratis worden gedownload.
Wel kunnen er kosten van toepassing zijn op het wisselen van valuta bij het overzetten van cryptomunten naar andere accounts. Het zijn deze kleine vergoedingen (fees) waar dit soort wallets op verdienen.
Het is daarom raadzaam om in één keer een alle munten te verplaatsen in plaats van twee of drie keer. Hierdoor bespaar je aanzienlijk op de transactiekosten/fees.
- Een bitcoin wallet bestaat altijd uit twee sleutels.
De sleutel die je waarschijnlijk al kent is de openbare sleutel. Dit kun je zien als je openbare rekeningnummer, waar ook andere mensen bitcoins naar kunnen sturen.
Het andere deel van je bitcoin wallet is de privésleutel. Hiermee kun jij bitcoins naar andere mensen sturen.
De combinatie van de openbare sleutel van de ontvanger en je persoonlijke sleutel is wat een cryptocurrency-transactie mogelijk maakt.
Het is belangrijk om te weten dat als iemand anders de privésleutel van jouw portemonnee heeft, zij jouw geld kunnen opnemen. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je jouw privé sleutel niet op een openbare plek opslaat.
Hardware wallet
Over het algemeen is een hardware wallet de veiligste vorm van een digitale portefeuille om je Bitcoins in op te slaan. Maar in tegenstelling tot een software wallet kosten ze geld.
Voorbeelden van hardware wallets zijn:
- Ledger NANO S
- TREZOR
- Keepkey
Je kunt ze vergelijken met een beveiligde USB-stick dat verbinding maakt met je computer en dient als een extra vorm van beveiling. Dit betekent dat je Bitcoins of altcoins niet uit je portemonnee kunt halen zonder het fysieke apparaat te bezitten en het wachtwoord te weten.
Software wallet
Een software portefeuille is gebaseerd op computersoftware. Software portefeuilles zijn beschikbaar in drie verschillende formats: desktop, smartphone en online. Sommige kunnen meerdere cryptovaluta’s opslaan, anderen zijn ontworpen om er slechts één op te slaan.
Voorbeelden van software wallets zijn:
- Bitoin Core
- Exodus
- Electrum
- Paper wallets
Paper wallet :
Een andere optie is om een paper wallet te gebruiken. Dit zijn privésleutels die op een vel papier worden afgedrukt. Als ze worden gemaakt en afgedrukt met een veilige, offline computer, zijn papieren wallets een veilige optie.
Het grootste probleem met een paper wallet is dat als je het papier kwijtraakt of vernietigd wordt, je onmogelijk nog tot je Bitcoins kunt komen.
Het is dus verstandig om een paper wallet veilig te bewaren in een brandveilige ruimte die vochtvrij is (denk aan een kluis).
Tip #3: Pas op met onbekende altcoins
Bitcoin is niet de enige cryptomunt waarin wordt geinvesteerd. De laatste jaren schieten nieuwe coins als paddestoelen uit de grond.
Altcoins zijn de alternatieve coins die kunnen worden gekocht op de cryptomarkt.
Voorbeelden van altcoins die hun plekje op de cryptomarkt hebben veroverd:
- Litecoin
- Ethereum
- Cardano
- DASH
- Ripple
- Etc.
Er zijn nog veel meer onbekende altcoins. Tientallen altcoins proberen een positie op de markt te veroveren. Helaas zijn enkelen daarvan ook zogenaamde ‘scamcoins’.
Scamcoins worden op de markt gebracht met veelbelovende praatjes en technologische mogelijkheden.
Maar feitelijk hebben ze alleen bestaanrecht bij de gratie van de developers en een kleine groep betrokkenen, met als doel om deze mensen zo snel mogelijk rijk te maken.
Gebruik deze munten niet. Doe je research voordat je investeert in een altcoin. Kijk welk team erachter zit en met wie ze samenwerkingen zijn aangegaan.
Je kunt de ongeremde groei van altcoins vergelijken met de historische internetzeepbel (dotcom bubble) die plaatsvond tussen 1997 en 2001.
Dit was een periode van extreme groei in het gebruik van internet door zowel bedrijven als consumenten.
Gouden bergen werden beloofd. Het kon niet gekker. Totdat uiteindelijk de zeepbel klapte en 80% van de bedrijven de storm niet overleefde. Veel mensen raakten toen hun spaargeld kwijt.
Dit zal vermoedelijk ook gebeuren met 80% van de huidige altcoins. Niet alle munten voegen iets toe.
Dat komt omdat de meeste beleggers zich tijdens een hype niet voldoende richten op de échte toegevoegde waarde die wordt gecreëerd.
Iedereen is bang om iets te missen (FOMO, Fear of Missing Out) en verdrukt zijn angst door hebzucht. Hebzucht maakt je blind voor financiële risico’s en mogelijke gevaren.
De 80/20-regel, oftewel het Pareto principe, is een van de weinige universele principes die van toepassing is op alle gebieden van het leven, ook in de cryptomarkt.
Voor beleggers is het van cruciaal belang dat ze de (toekomstige) toegevoegde waarde van een cryptomunt erkennen, voordat ze erin gaan investeren.
Tip #4: Spreid je kansen minimaal in cryptovaluta
Zoals je inmiddels weet is Bitcoin niet de enige cryptomunt. Zo is er bijvoorbeeld Litecoin, dat ook wel cryptozilver wordt genoemd (als je Bitcoin met goud zou vergelijken).
Door al die verschillende altcoins zou je denken dat het verstandig is om je kansen zoveel mogelijk te verspreiden. Maar dit raad ik niet aan. Met name als beginnende belegger is het niet altijd even duidelijk of je met een scamcoin te maken hebt.
Verspreid je geld niet over teveel munten en houd het bij de bekende cryptocoins zoals Bitcoin, Ethereum en Litecoin. Ik weet het, dit is vrij impopulair advies.
Overal op het internet lees je dat je op meerdere cryptomunten moet wedden. Op die manier zou je het risico op verlies verkleinen. Dit geldt trouwens voor vrijwel elke vorm van beleggen.
Laat me dat uitleggen. Als je minder dan 5000 euro te besteden hebt, blijf dan maximaal bij een, twee of drie munten (bijv. 60/20/20). Dit is beter dan in 20 verschillende altcoins 5% van je geld stoppen.
En zorg dat je geen last van FOMO krijgt als je ziet dat een cryptomunt het goed doet die jij niet bezit. Waarom? Het is de wet van afnemende meeropbrengsten (law of diminishing returns) en de wet van Murphy.
Ga dus niet constant wisselen met munten die het op dat moment goed doen. Het zal je duur komen te staan.
Tip #5: Verkoop hoog en koop laag in
Het basisconcept van beleggen in waarde is om cryptomunten te kopen wanneer ze een terugval krijgen.
Met name cryptovaluta maakt wekelijks extreme dalen en pieken door. De prijs fluctueert in golven.
Het is daarom verstandig om Bitcoin in te kopen wanneer hij sterk gezakt is. Dat betekent dus niet kopen wanneer de prijs flink aan het stijgen is en niemand de boot wilt missen.
Hoewel het heel eenvoudig lijkt is dit advies soms moeilijk uit te voeren, omdat niemand goed weet wanneer een bepaalde prijspiek is bereikt.
Tip #6: Volg de market cap (niet de prijs van een cryptomunt)
Kijk niet alleen naar de prijs van Bitcoin of een andere cryptomunt.
Het is een algemene misvatting dat de prijs van een munt net zo belangrijk is als de marktkapitalisatie, als het gaat om beleggen. Dit zie je vaak bij beginnende investeerders.
Als je op zoek bent naar handel in cryptomunten op korte termijn, dan is de marktkapitalisatie belangrijker dan de prijs van een cryptomunt. Voor lange termijn beleggers (HODL’ers) die hun munten voor lange tijd willen vasthouden is de marktwaarde niet per sé belangrijk.
De marktwaarde van een cryptomunt met potentie zou namelijk in de loop van de tijd moeten stijgen.
Dit betekent dat het nog steeds mogelijk is dat een dure cryptomunt als Bitcoin binnen een jaar in prijs kan zijn verdubbeld.
Tip: #7: Investeer alleen geld dat je kunt missen
Dit beleggingsadvies is zo oud als de weg naar Rome, maar toch maken veel mensen deze fatale fout.
Buitenstaanders en bedrijven volgen de toekomst van cryptovaluta aandachtig. Maar echt mainstream is cryptovaluta nog niet.
Gelukkig zijn er genoeg argumenten te bedenken om te zeggen dat de totale marktwaarde steeds groter wordt. In theorie valt er potentieel nog genoeg geld mee te verdienen.
Maar moet je er een tweede hypotheek voor afsluiten? Natuurlijk niet!
Investeer alleen spaargeld wat je kunt missen. Investeer niet alles wat je hebt. Experimenteer met een klein bedrag en wacht minimaal een kwartaal om te kijken waar de koers heen gaat.
Als mensen willen investeren in cryptovaluta, dan vinden ze Bitcoin vaak te duur. Maar je hoeft niet een hele Bitcoin te kopen om mee te doen!
Veel beginnende beleggers weten dit niet, maar je kunt ook een deel aanschaffen. Bijvoorbeeld voor 250 of 500 euro kun je ook een stukje van een Bitcoin kopen.
Een andere tip is om op het moment dat je winst maakt met cryptomunten, zo snel mogelijk je inleg eruit te halen. Dit doet veel met je gemoedsrust en je zal er waarschijnlijk ook een stuk beter van gaan slapen.
Tip #8: Ga op zoek naar de toegevoegde waarde
Ik zie mensen om mij heen als bezetenen cryptomunten inslaan alsof hun leven ervan afhangt.
Als ik ze dan vraag waarom ze voor een bepaalde cryptomunt hebben gekozen, dan moeten ze het antwoord schuldig blijven. Je gaat het niet redden als je op de gok onbekende altcoins massaal inslaat.
Alleen maar cryptovaluta kopen in de hoop dat ze rendement gaan opleveren is niet verstandig. Bedenk welk probleem een bepaalde cryptomunt kan oplossen. Wat is de toegevoegde waarde voor de toekomst? Welk team van developers zit achter?
Hoe groter het probleem dat wordt opgelost, des te groter is de potentiële waarde (en dus prijs) in de toekomst.
Tip #9: Besef dat het hoogtepunt nog niet is bereikt
Een overgroot deel van de wereldbevolking is nog steeds onbekend met cryptovaluta.
Met andere woorden, een absolute minderheid handelt op dit moment in Bitcoins.
En dat aandeel zal steeds groter worden. Meer en meer mensen raken bekend met Bitcoins en altcoins.
En dit zien we ook terug in de marktkapitalisatie.
Marktkapitalisatie is een manier om de relatieve grootte van een cryptocurrency te rangschikken. Het wordt berekend door de prijs te vermenigvuldigen met de circulatievoorraad.
Marktkapitalisatue = prijs X circulatievoorraad.
In december 2016 was de totale marktwaarde van Bitcoin ongeveer 15 miljard dollar.
In december 2017 was dit ruim 280 miljard dollar, en men verwacht een marktwaarde van 2 biljoen dollar tegen het einde van 2018.
Uit onderzoek van Statista, een van de grootste statistiek portals in de wereld, blijkt dat slechts 24% van de Amerikanen met Bitcoin bekend is.
Het aantal Amerikanen dat Bitcoin daadwerkelijk gebruikt is 2%, terwijl 25% eraan denkt om het in de toekomst te gebruiken.
De cryptomarkt heeft dus nog lang niet zijn hoogtepunt bereikt. Dat wilt natuurlijk niet zeggen dat geld verdienen met Bitcoin heel makkelijk is en dat er geen risico’s zijn.
Net als alle andere investeringen zit hier dan ook wel weer een hoog risico aan verbonden omdat je nooit precies kan voorspellen wat de markt gaat doen.
Dus samengevat: het kost wat tot nogal wat vooraf en draagt vrij veel risico met zich mee, maar grote kans dat je hier in de toekomst een flink rendement uit kunt halen
Op zoek naar een eenvoudig werkende en betrouwbare broker?
Ik werk zelf al ruim een jaar met Crypto500 waarmee je via iDEAL kunt storten. Dit bedrijf biedt zeer lage tradekosten aan jouw handelingen worden snel verwerkt.
Kijk snel op de actiepagina en begin met handelen via Crypto500.
Investeren in Bitcoin
Dus moet je handelen in Bitcoin? Het antwoord hierop is niet zo eenvoudig. Het is niet alleen een kwestie van handelen, maar ook een kwestie van durven beleggen.
De cryptomarkt is ontzettend volatiel, oftewel de koers van Bitcoin en altcoins wisselen sterk.
Niet alleen investeren in de waarde van bitcoins, maar ook werken als durfkapitaalverstrekker voor starterbedrijfjes die handelen in of met bitcoins, kan een goed inkomen genereren. Het grote nadeel is dat het, zeker wanneer je durfkapitaal wilt verstrekken, behoorlijk wat centjes vooraf nodig heeft om goed te werken.
Dit is dus wel een methode die enigszins wat kapitaal vooraf vereist, maar ook relatief heel erg veel geld op kan leveren.
Lees je daarom eerst goed in voordat je in cryptogeld wilt investeren:
- Wat zijn de voor- en nadelen van een bepaalde munt?
- Zijn de ontwikkelaars actief betrokken?
- Wat zegt de cryptocommunity erover?
- Wat zijn de toekomstmogelijkheden?
- Is er een white paper online?
Als we naar de traditionele marktcyclus kijken dan hebben we het punt van euforie nog lang niet bereikt:
Bitcoin mag dan misschien niet de meest veilige investeringsmogelijkheid zijn, het rendement op Bitcoin evenaart op dit moment geen enkele andere belegging.
Ook komen er steeds meer cryptovaluta bij, die nu pas door bedrijven en overheden in overweging worden genomen.
Daarom ben ik van mening dat we ons op dit moment in de optimistische fase van de marktcyclus bevinden. Dat maakt beleggen in Bitcoin en altcoins het overwegen meer dan waard!
P.S. Wat is jouw mening over beleggen in Bitcoin en altcoins? Hoe zie jij de toekomst van cryptocurrency? Laat hieronder een reactie achter.